Växel: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Aktuellt

Vi lever i en utmanande tid


01.04.

Bästa mjölkproducenter, Antti Tukeva skrev i sin ledare i mars om alla de saker och uppgifter man för sista gången möter när man ska gå i pension. Också jag har en lång karriär inom Valio bakom mig, men fick ännu förmånen att börja med något nytt, och chansen att få vara med i ett sammanhang vars värderingar och utveckling står mig nära och som känns betydelsefulla. Att skriva den här ledaren är en av mina första nya uppgifter.

 

Vi lever i en utmanande tid, två stora producentprissänkningar på ett halvt år har säkert satt press på ekonomin på varenda gård. Om framtiden vet vi inget, avräkningspriset bildas på marknaden via konsumenternas köp. Förbudet mot export till Ryssland på grund av Ukraina-krisen, den allmänna prisnedgången på världsmarknaden och försvagningen av finländarnas köpkraft var tre allvarliga händelser som inföll samtidigt, och det har lett till dagens svåra situation.

 

Handeln har ökat sin försäljning av egna märkesprodukter, och satt igång en förändring av köpbeteendet som kan vara för gott, särskilt när det gäller basmjölk. Jag avundas ändå inte de företag vilkas framgång hänger på en fortsatt konkurrensutsättning med tanke på handelns egna märken. Det kan se bra ut just nu, men sanningen är att underleverantörer ingenstans i världen betalar de bästa priserna. Det är de företag som satsar på produktutveckling och förnyelse och ägs av sina producenter som kan betala höga priser på sikt.

 

Världsmarknadepriserna har varit på väg upp redan en tid, och jag tror för min del att bottnen har passerats. Valio och Maitosuomi är ekonomiskt starka företag, och om tecknen på en förbättring håller i sig tror jag hellre på en positiv än på en negativ utveckling. Det viktigaste skulle vara att få upp den allmänna atmosfären i positiv spiral och få Finlands ekonomi att börja växa. Man får hoppas att situationen förändras efter valet och att billighetstrenden kan vändas i uppgång.

 

Min personliga målsättning är att tillbringa så mycket tid som möjligt på fältet och vara nåbar och anträffbar för er producenter. Många producentkvällar och mjölkfester är redan inbokade i kalendern. Jag hoppas att många kan möta upp på marknaderna i Jyväskylä och Senäjoki. Vi ses där.

 

Reima Luomala

VD för Maitosuomi från den 1 april 2015


Tillbaka till nyheter