Växel: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Aktuellt

Nu är det mjölk- och kvalitetsfesternas tid


29.03.

I andelslagen hålls under våren olika kvalitets- eller mjölkfester, där man premierar gårdar som länge producerat kvalitetsmjölk. När detta skrivs pågår som bäst Walter Ehrström-stiftelsens guldmedaljfest i Helsingfors, och Maitosuomis egen kvalitetsprisfest står i tur som följande.

 

I kriterierna för kvalitetspriset har tydligt definierats vad som menas med god kvalitet. För att nå detta resultat och få priset krävs nästan undantagslöst ett målmedvetet och oeftergivligt kvalitetsarbete som pågått i flera generationer. Det är prestationer som är värda att fira, och för en stund koppla loss från vardagens knog.

 

Men vad är god kvalitet på riktigt, och vad är det konsumenterna uppskattar? Vi har under de senaste åren för gott hamnat in i en ny marknadssituation, där begreppet kvalitet kan betyda något annat än vi vant oss vid i våra egna kretsar. I den internationella handeln är det kunden som definierar kvaliteten. Kundernas behov kan vara förknippade med mjölkproduktion ur ett vidare perspektiv, och inte enbart gälla kvaliteten på slutprodukten, mjölken eller mjölkprodukterna. Man frågar oss allt oftare om djurens välbefinnande, produktionsförhållandena och produktionens miljöverkningar. Klimatförändringen är en ny faktor som kommit att påverka konsumenternas köpbeslut. Också den finländska konsumenten värderar dessa samma saker. Den finländska mjölkproduktionen har inget att skämmas för eller dölja, kanske vår största brist är att vi inte är så bra på att hålla låda och lyfta fram de frågor som hos oss fungerar exceptionellt bra. Som exempel kan vi nämna användningen av läkemedel, eller användningen av växtskyddsmedel.

 

Dessa nya behov vi ser hos konsumenterna och kunderna gör att vi kanske borde definiera vad som menas med Valio-kvalitet, och i fortsättningen också föra kriterierna och premierna i en ny riktning.  Hur beaktas klimatfrågorna, djurens välmående och en generellt ansvarsfull mjölkproduktion vid fastställandet av kvalitetskriterierna? Tiderna förändras och kraven bör förändras i takt med tiden.

 

ArPL-försäkring för gårdens anställda i Valios Pensionskassa.

På Valios Pensionskassa har man utarbetat en modell där de Valio-anknutna mjölkgårdarna kan försäkra sina anställda i Valios Pensionskassa. Förändringen har krävt att kassans stadgar ändrats. Från och med början av nästa år blir det möjligt för gårdarna att försäkra sina anställda i pensionskassan. Valios Pensionskassa har redan länge fungerat som pensionsförsäkringsbolag för alla anställda vid andelslagen och vid Valio. Tack vare pensionskassans placeringar och låga kostnadsstruktur har detta varit betydligt fördelaktigare än att ha försäkringar i arbetspensionsbolag. I detta ägarbrev ingår en kort presentation med kontaktuppgifter till Pensionskassan. Det lönar sig för alla gårdar som har anställda att ta reda på möjligheten att flytta över försäkringarna till Valios Pensionskassa. Detta kommer sannolikt att ge kostnadsbesparingar.

 

Reima Luomala

vd


Tillbaka till nyheter