Växel: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Aktuellt

En bra sommar eller en dålig sommar?


26.06.

När detta skrivs har ensileringen just börjat i Maitosuomis område. Vi vet redan, att den första foderskörden inte kommer att bli så bra på grund av den sena våren. När detta läses har man redan en god uppfattning om hur vallarna igen börjat växa efter den första skörden, och man har en liten aning om hurdan kvalitet och storlek den andra skörden kommer att ha.

Jordbrukarens arbete kräver en tro på det bättre, ibland kommer det besvikelser och ibland går det bra. Inte heller nu kan vi veta hurdan årets skörd kommer att bli. En bra sommar och höst kan leda till ett slutresultat, där vi kan säga, att visst blev det ett bra år!

 

 

Små positiva tecken på marknaden

På världsmarknaden har smörpriset stigit till alla tiders rekordnivå. Det skattefria priset på ett kilo smör, förpackat i en 25 kilos papplåda, närmar sig sex euro/kilo. I hemlandet har smörpriset inte följt världsmarknadspriserna, affärernas lockpriser har fortfarande varit under fyra euro per kilo inklusive mervärdesskatt. Priset på mjölkpulver har inte gått upp på samma sätt, delvis beroende på att det ännu finns enorma mängder pulver i EU:s lager. Den förbättrade prisnivån i världen syns äntligen också i producentpriset.

Maitosuomis styrelse beslöt höja mjölkpriset med 1,5 cent per liter. Priset på ekomjölk steg med 0,5 cent per liter. Ekoprodukterna säljs nästan i sin helhet på hemmamarknaden, så smör- och pulverpriset påverkar ekomjölkens pris i lägre grad.

 

Ansvarsprogrammet går vidare

Huvudtemat på Mjölkfesten på Farmari-utställningen i Seinäjoki var ansvarsfullhet. Ansvarsfullhet i mjölkproduktionen och i hela produktions- och distributionskedjan, från åkern till kunden, blir en allt viktigare förutsättning för försäljningen när man agerar på den internationella marknaden. Det ger oss goda möjligheter att föra fram de saker som vi är bra på. När det gäller att påvisa vissa saker finns det ännu utmaningar, en av dem är den systematiska djurhälsovården, som kan påvisas genom medlemskap i Naseva. Vi borde få fler av Maitosuomis producenter med i Naseva för att kunna visa för våra kunder hur hög nivå djurhälsovården håller.

Maitosuomi kommer i höst att hålla många producenttillfällen där man går igenom ansvarsfrågorna. Från början av 2018 betalas ett tilläggspris på en cent åt de producenter som förbinder sig att följa programmet.

 

Vi ses i sommar

Sommaren är evenemangens årstid, Farmari-utställningen i Seinäjoki uppnådde gällande besökarantal, och många av Maitosuomis producenter var på plats. I början av augusti anordnas ett stort vallevemenag i Härmä Power Park, dit är ni alla välkomna. Och så klart det viktigaste av allt, Maitosuomis familjedag och 10-årsjubileum i Power Park den 15 juli. Där hoppas vi så många som möjligt sluter upp. Programmet är inte alltför seriöst, utan målet är framför allt att trivas tillsammans och träffa kolleger. Dessutom pågår händelser av olika slag i hela Finland: sommarteatrar, danstillställningar osv. Det är jätteviktigt att också mitt under arbetssäsongen ibland kunna slita sig från vardagen och koppla av.

 

Med önskan om en god sommar

Reima Luomala

Verkställande direktör


Tillbaka till nyheter