Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Vuodet eivät ole veljeksiä


01.12.

Maitomarkkinoille on ennustettu heiluntaa ja yksi sellainen jakso on pitkän nousuvaiheen jälkeen nyt käsillä. Euroopassahan tämä ei ole uutta ja esimerkiksi Ruotsissa maidontuottajat kokivat kovia jo 2012 maitokriisin pudotettua tuottajahinnat 30 sentin tuntumaan. Suomessa edellinen maitokriisi koettiin 2009, jolloin maidonhinta tipahti vuoden keskihintana viisi snt/l ja kuukausitasolla tätäkin enemmän.

 

Kun Valiota viime elokuussa kohtasi Venäjän vastapakotteista johtuva voimakas markkinahäiriö, oli nytkin Ruotsin hintataso lähtenyt alaspäin jo toukokuussa. Tämä kertoo sitä, että markkinahintojen lasku oli alkanut jo ennen varsinaista pakotekriisiä ja pakotteet ovat vain pahentaneet tilannetta kaikkialla. Hintataso marraskuussa oli Ruotsissa 33 senttiä ja Virossa vain n. 20–22 senttiä litralta.

 

Yhä tärkeämpää on tällä hetkellä pitää Suomen maitokenttä yhtenäisenä. Meillä pitkään jatkunut hyvä maidon tuottajahinta on pystytty rakentamaan vain riittävän ison toimijan, Valion vastatessa ylimääräisen maidon myynnistä maasta ulos, vaikka siitä saatava hintataso on merkittävästi kotimarkkinoilta saatava heikompi. Kotimarkkinat ovat siten tarjonneet riittävästi toimintatilaa myös kilpailijoille, joilla ei ole ollut halua tai mahdollisuuksia lähteä vientimarkkinoille. Tässä muuttuneessakin markkinatilanteessa Valio on roolinsa pitänyt ja hoitaa tälläkin hetkellä viennin jauheena ja voina. Samalla se on joutunut laskemaan tilityshintaansa viennin tuoton pudottua merkittävästi.

 

Kilpailijoiden vaatiessa Valiolta yhä lisääntyvää raakamaidonmyyntiä, tarkoittaa se samalla sitä, että Valio joutuisi luovuttamaan kotimarkkinaosuuttaan muille. Samalla Valio joutuisi tekemään suhteellisesti yhä enemmän maitojauhetta ja voita vientiin. Kukaan kilpailijoista kun ei ole ilmoittanut ostavansa raakamaitoa viedäkseen siitä valmistettuja maitotuotteitaan ulkomaille, vaan lisätäkseen markkinaosuuttaan kotimarkkinoilla. Mikäli nykyinen kilpailutilanne tämän johdosta merkittävästi muuttuu, tarkoittaa se samalla siirtymistä pysyvästi eurooppalaiseen tuottajahintatasoon.

 

Valiota lukuun ottamatta, yhdenkään muun nykyisen meijerin halu tai mahdollisuudet eivät riitä koko maan maidontuotannosta ja tuottajahinnasta vastaamiseen ja sen kehittämiseen. Valio pystyy vastaamaan maidontuotannon edellytysten säilymisestä koko maassa ja kehittämään samalla koko maitomarkkinaa tulevaisuudessakin tuotekehityksellään ja pitkälle jalostetuilla maitotuotteillaan.


Takaisin uutisiin