Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Vuoden vaihtuessa


29.12.

Tällä hetkellä maidon markkinatilanteen seuraamiseen liittyy aivan eritystä mielenkiintoa. Useampia tekijöitä on avoimina, joilla kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästikin markkinatilanteen kehittymiseen. Yleinen maitosuhdanne kaikkialla on juuri nyt varsin heikko, jonka takia markkinahinnat ovat painuneet ja maitojauheidenkin hintataso on vajonnut jo interventiohinnan tuntumaan ja se taso on tietysti hälyttävän matala.

 

Suurin syy hintojen laskemiseen ei ole Venäjä ja sen vastapakotteet, vaan yhtä lailla myös esimerkiksi Kiinan maitojauhekaupan lähes täydellinen pysähtyminen viime keväänä. Nyt kaikkialla odotetaan missä vaiheessa ja millä tavoilla osto käynnistyy uudelleen. Kun markkina taas avautuu, vahvistaa se heti jauheiden yleistä hintatasoa ja myös tuottajahintaa.

 

Venäjän rajan aukeneminen onkin sitten paljon vaikeammin ennustettava asia. Useampia yrityksiä tuotteiden viemiseksi on jo ollut, mutta kaikki ovat kariutuneet vastaanottajan lisävaatimuksiin tai uusiin määräyksiin. Joitakin pienehköjä eriä o viime viikkoina mennyt rajan yli, mutta niiden merkitys on marginaalinen. Lisäksi Venäjän ruplan voimakkaasti heikenneen arvon vuoksi viennin kannattavuus ei ole tällä hetkellä enää vastaava kuin esim. viime kesänä.

 

Tämä vuosi alkaa maidontuotannon näkökulmasta hyvin samankaltaisesti kuin viimeksi vuonna 2009. Kyseisen maitolaman jälkeen nousu alkoi hyvin nopeasti ja seuranneet viisi vuotta ovat olleet hyvän kehityksen aikaa. Selvää on, että tämäkin suhdanne kääntyy aikanaan ylöspäin ja tuottajahintoja päästään taas nostamaan. Kun kotimarkkinoiden rakenne pidetään kunnossa, niin Valio pystyy vastaamaan ylimääräisen maidon viennistä ja se varmistaa taas, että suhdanteen kääntyessä, on nopeasti olemassa mahdollisuudet uuteen nousuun.


Takaisin uutisiin