Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Vienti Venäjälle loppui 7.8.


01.09.

Kun Ukrainan kriisi alkoi, ei mitenkään pystynyt arvioimaan, että se tulee vielä koskettamaan suoraan Valiota ja suomalaista maidontuotantoa. Niin vain ovat tapahtumat edenneet, että Suomessa Valio, asiassa täysin sivullisena, on joutunut kriisin keskiöön ja kantamaan taloudellisia seurauksia lännen aloittamien Venäjä-pakotteiden jatkoseurauksista. Länsimaiden politiikan viisautta voi jokainen arvioida, koska selvältä näyttää, että pakottamalla Venäjän johtoa nurkkaan ei ratkaisua kriisissä tulla saavuttamaan. Pakotekierre voi tästä ainoastaan yhä pahentua.

 

Valio on luonut vuosien aikana hyvin toimivan maitotuotteiden markkinan Venäjälle. Venäläiset kuluttajat arvostavat Valion ja sen tuotteet hyvin korkealle. Markkinan luomiseen on panostettu paljon. Se on osaltaan mahdollistanut suomalaiselle maidolle nykyisen hintatason, koska ylimääräiselle maidolle, joka ei mahdu Suomen kotimarkkinoille on ollut hyvin toimiva osoite. Suomessa on runsas 500 miljoonaa litraa maitoa, joka on saatava markkinoitua vientiin, koska tuonnin osuus syrjäyttää vastaavan määrän kotimaista maitoa.

 

Venäjän vastapakotteiden johdosta Valion vienti Venäjälle loppui torstaina 7.8. Vientikielto on ilmoituksen mukaisesti voimassa ensi vaiheessa vuoden, ellei mitään muutoksia suhtautumiseen tule. Samana päivänä Valio lopetti Venäjän tuotteiden valmistamisen kaikissa tuotantolaitoksissaan ja maito on ohjattu muiden tuotteiden valmistamiseen. Selvää on, että pääosin nämä korvaavat tuotteet ovat maitojauhetta ja voita. Näille tuotteille löytyy markkinat maailmalta, mutta hintataso ei vastaa Venäjän kuluttajamarkkinoilta saatavaa. Kilpailulainsäädäntöön perustuvan määräävän markkina-aseman rasittaessa, Valio ei myöskään pysty kilpailemaan kaikilla tuotteillaan kotimarkkinoilla. Heti vientikiellon jälkeen Valio ilmoitti myös yt-neuvotteluiden alkamisesta. Ne koskevat kaikkia tuotantolaitoksia, joissa Venäjän vientituotteita valmistetaan. Myöhemmin Venäjä on täsmentänyt ehtojaan, ja sen mukaan laktoositon maito ei kuulu kieltolistan tuotteisiin.

 

Valio on useaan otteeseen neuvotellut hallituksen ministereiden kanssa on kriisin hoitamisesta siten, että se ei vahingoita maidontuotantoa. Myös eduskunta on kuullut Valion edustajia asiassa. Ministerit ovat myös luvanneet ottaa vastuuta (mm. 12.8. ministerit Toivakka ja Orpo Seinäjoella) Hallituksen on hoidettava vastuunsa asiassa, koska tilanne on suoraan seurausta noudatettavasta politiikasta. Täysin ulkopuolista yritystä ja sen omistajia ei voi laittaa maksumiehiksi suurvaltojen välisessä konfliktissä. Suomen oman talouden kehittymistä ei edistä se, että yksi tärkeimmistä toimivista vientimarkkinoista tuhotaan yhdessä hetkessä, jopa pysyvästi.


Takaisin uutisiin