Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Vain muutos on pysyvää


01.10.

Tuli tuossa jonain päivänä mieleeni tuo vanha slogan, joka todellisuudessa on aika julma – mutta todellinen.

Maatalous ja maidontuotanto ovat aina olleet muuttuvien trendien keskiössä – tahdomme sitä tai ei. Omalla suhtautumisella asioiden kulkuun on suuri vaikutus, koemmeko asian mahdollisuutena, haasteena vai uhkana itsellemme/tilallemme. Monesti, kun pystyy ottamaan ne asiat omaan hallintaan mitkä voi, on paljon helpompi suhtautua niihin, eivätkä ne välttämättä vello ”peikkona” mielessä. On toki paljon sellaisiakin asioita, jotka muuttuvat joka tapauksessa, teimmepä mitä tahansa. Yksi hyvä esimerkki voisi olla oman tilan tuotantomuoto / kokoluokka – jos ne tuntuvat omasta mielestä sopivilta – kannattaa asiasta tehdä itselleen selkeä päätös pitäytymisessä nykyisessä eikä vaivata mieltä sopimattomalta tuntuvilla vaihtoehdoilla.

 

Vaikka en mielestäni vielä kovin vanha olekaan, muistuu hyvin mieleeni lapsuudenaikaiset ajat, kun tilamme karjakeittiön ovelta oli matkaa Luopajärven Osuusmeijeriin n. 75 metriä ja tonkat kuljetettiin työnnettävällä maitokärryllä. Joskus kun tonkkia oli enemmän, Frans tai Sanni noutivat ne hevosella. Olin myös joskus noutamassa takaisin tyhjiä tonkkia tai heraa paluukuormina.

Iso muutos oli 60- luvun loppupuolella, kun Osuuskunta päätettiin lopettaa ja sulauttaa toiseen meijeriin. Tonkkakeräilyssä jatkavat menivät Jalasjärven Osm:n ja tilasäiliökeräilyn aloittavat Seinäjoen Seudun Osm:n. Kotonani siirryttiin silloin tilasäiliö/maitoauto keräilyyn ja tilasäiliön koko oli hulppeat 300 litraa. Keräilyn suoritti Erkki N-N ”helakanpunaisella nalleScanialla”.

Pieneltä tuntuu noiden aikojen pikkupojan huolenaiheet ja murheet, tämänpäiväisiin tehtäviin ja vastuisiin nähden? Silloin huolta kantoi suksista, saisikohan seuraavaksi talveksi uudet, mäkihypyssä katkenneiden, pellillä tai puusäleellä liimaten korjattujen tilalle!

 

Olen aikanaan työskennellyt maatalouden neuvontatehtävissä ja tilanpidon aloittamisen -94 jälkeen meijerien hallinnossa, joten maatalouden ja maidontuotannon asiat ovat olleet lähellä ja läsnä aika pitkään.

Maataloudessa tuntuu aina ajoittain olevan eri tuotantosuunnittain suurempia ”kriisejä”, jos niitä voisi sillä nimellä kutsua. Maidontuotannossa eletään tällä hetkellä jo useamman vuoden jatkunutta talouskriisiä, kun tulot eivät tahdo riittää kulujen kattamiseen. Asian yhtenä laukaisijana oli, jo monesti esille tulleet ”Venäjäpakotteet”. Todellisuudessa näiden pakotteiden jälkeen on tapahtunut paljon sellaisia asioita, jotka johtavan samaan suuntaan. Eikä yhtään pienimpänä EU:n tekemät päätökset ja linjaukset.

Tämän hetkisessä tilojen talouskriisissä yhtenä vaikuttavana tekijänä on myös kustannusten jatkuva nousu. Meijeri onkin tähän kysymykseen vastaamassa kehittämällä Valma -kauppaa entistä kilpailukykyisempään suuntaan.

 

Tulevaisuutemme kannalta meidän kaikkien Valiolaisten maidontuottajien, joita me Maitosuomalaisetkin olemme, on annettava omalta osaltamme täysi tukemme, menestyvien ja myyvien tuotteiden edelleen kehittämiseen sekä valmistamiseen!

Todellisuudessa kaupan maitotuotehyllyn äärellä ja kassalla ratkaistaan merkittävä osa meidän kaikkien toimeentulosta. Tämän hetkisessä yleisessä ilmapiirissä esiintyykin jo näkymiä kuluttajien havahtumisesta meidän todelliseen ahdinkoomme. Toivottavaa olisi asian näkymisestä myös aivan todellisina tekoina eikä vain sanahelinänä.

Mielestäni meidän Suomalaisten tulee nostaa omaa itsetuntoamme ja uskoa itseemme, eikä antaa kaiken kansallisen omaisuutemme valua kansainvälisten markkinoiden armoille – kuten monessa asiassa on jo tapahtunut.

 

Kyösti Anttila

Hallituksen puheenjohtaja


Takaisin uutisiin