Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Vaikuttamisen paikka


01.03.

Tätä kirjoitettaessa on vielä reilu kolme viikkoa aikaa asettaa ehdokkaita kevään kunnallisvaaleihin. Toivottavasti teistäkin on löytynyt useita joilla on aikaa, mahdollisuuksia ja ”paukkuja”lähteä ehdolle ja vaikuttamaan omien kuntiemme ja alueiden asioihin. Kuntatasolla on monia maankäyttöön ja ympäristö puoleen liittyviä asioita, jotka vaikuttavat tilojemme toimintaan. Samoin aluehallintouudistus, jossa lomitus ja eläinlääkintä siirtyvät maakuntahallinnon vastuulle, tarvitsee perään katsomista ja osallistumista työryhmiin. Ja muistetaan vaikuttaa myös äänestämällä.

 

Hieman toisenlaista vaikuttamista tarvitaan yhteiskunnassa yhä enenevässä määrin ilmenevään maatalouden ja erityisesti kotieläintuotannon oikeutuksen kyseenalaistamiseen. Tarvitsemme lisää puolueettomien tahojen tekemää tutkimusta suomalaisen kotieläintuotannon ympäristökuormituksesta. Tutkimuksen rahoittajiksi mahdollisimman laaja-alaisesti toimijoita eri aloilta ja yhteisöistä, jotta tutkimus ei ole liiaksi tietyn eturyhmän ajamaa.

 

Toiseksi on haaste saada hyviä tutkimuksia laajasti esille, koska jotkin varsin vaikuttavat media toimijat katsovat asioita meidän näkökulmasta kovin ”vihreillä laseilla”. Esimerkkinä edellisestä on tammikuussa julkaistu News Brokers Oy:n julkaisema asiantuntijahaastattelu: Ilmastonmuutos ja naudanlihantuotanto Suomessa. Tutkimuksessa tuotiin esille Suomen naudanlihan tuotannon vahvuuksia perustuen nurmituotantoon, siihen että soijaa ei käytännössä nautatiloilla käytetä ja että meillä 85% naudanlihan tuotannosta perustuu maidontuotannon ”sivutuotteena” tulevaan lihan tuotantoon ja vasikoihin. Tämä tutkimus ei kelvannut Helsingin sanomille, onneksi Lännen Media lehdet kirjoittivat aiheesta. HS on kuitenkin erittäin merkittävä media kuluttajien keskuudessa. Syykin selvisi julkaisu haluttomuuteen 3.2. HS:n jutussa, jonka otsikko oli Golf, moottoriveneily ja hevosharrastus rehevöittävät Itämerta-mutta eniten vaikutusta on sillä mitä syöt. Artikkelissa nostettiin ainakin kolmessa kohtaa esille että, erityisesti maitotuotteiden ja punaisen lihan kulutus nostaa erityisen paljon kuluttajan ” Itämeri jalanjälkeä ”. Artikkeli oli mielestäni varsin tarkoitushakuisesti kirjoitettu, vaikka siellä toki nostettiin esille muitakin päästökohteita otsikossa esitetyn lisäksi.

 

Jutussa oli useita graafeja ja taulukoita eri päästölähteistä, mutta sitä ei tuoda esiin, paljonko valumissa on ns. taustavalumia, jotka toteutuisivat vaikka maataloutta tai asutusta ei olisi koko Suomessa ja että Suomen kokonaispäästöjen osuus Itämeren päästöistä on ainoastaan 10%. Toki meidän kaikkien pitää toimissamme pyrkiä pitämään ympäristön kuormitus kohtuullisena. Toivottavasti löytyy tahtoa ja varoja riittävän laaja-alaisiin ja -taustaisiin tutkimushankkeisiin. Valion viestintä tekee tahollaan erinomaista media- ja kuluttajatyötä.

 

Sitten vähän keveämpiin asioihin. Jotta jaksamme päivittäisissä toimissamme ja kaiken mediatulvan keskellä, täytyy pitää asioiden mittasuhteet oikeina. Nämä sydäntalven ja alkukevään viikot ovat mainiota aikaa ladata akkuja. Lomailu perheen kanssa ja sopiva liikunta lisäävät vireyttä ja antavat puskuria tulevaan kevääseen. Osuuskunnan puitteissa on tarjolla monenlaista koulutusta sekä rennompaa yhteistä ajanvietettä aluetoimikuntien toimesta.

 

Hannu Hokkanen

Edustajiston puheenjohtaja


Takaisin uutisiin