Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Uskotaan että tämä vuosi on hyvä vuosi!


30.01.

Vanha hokema on se, että kilpailu kiristyy ja ajat muuttuvat huonommaksi. Tilanne ei varmastikaan ole nopeasti muuttumassa paremmaksi, mutta jos kaikki uskoisimme, että asiat ovat meillä melko hyvin ja että me pärjäämme, ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Usko luo mahdollisuuksia ja antaa voimia. Kun on viime vuonna seurannut Suomi 100 teemalla, mitä kaikkea on Suomen historian aikana tapahtunut voi sanoa, että asiat ovat juuri nyt meillä hyvin.

 

Ei kuitenkaan positiivisia markkinanäkymiä

Yllä oleva teksti huomioiden on kuitenkin todettava, että kotimaan markkinatilanne on edelleen vaikea ja hinta ohjaa päätöksentekoa. Viime vuoden loppupuoliskolla kuitenkin jossain määrin päästiin eteenpäin. Vaikein tilanne on juotavissa maidoissa, joiden kulutus laskee jatkuvasti, ja kaupan merkkien kilpailutus laskee hintatasoa. Nyt olemme tulleet siihen pisteeseen, mitä on jo ennustettu pitkään: kaupan merkkien pakkaamiseen perustuva liiketoiminta on suurissa vaikeuksissa ja katteet on syöty kokonaan. Tulevaisuutta ei kaupan merkkien kanssa toimimiselle voi rakentaa. Euroopassa on maidon hinta lähtenyt laskuun ja tuotanto nousuun. Euroopan jauhevarastot ovat pullollaan tuotteita eikä maitojauheen hinnan voi odottaa nousevan, eikä sitä kautta jauheen viennistä voi odottaa pelastusta.

 

Mikä on oikea maitomäärä

Tilatasolla oikean ja tavoiteltavan maitomäärän määrittelevät tilan omat olosuhteet ja tavoitteet. Jokaisen tuottajan kannattaa optimoida toimintaa omista lähtökohdista lähtien. Suomen tasolla on monenlaisia huomioitavia tekijöitä, kulutus laskee, eikä uusillakaan innovaatioilla pystytä kotimaan markkinoille enempää myymään. Viennissä ei vielä ole löydetty sellaisia kohteita, joista nopeasti voisi saada parannusta tilanteeseen. Jos vientikanavia ei saada kannattavasti kasvamaan saattaa meille tulla eteen tilanne, missä yrityksen kapasiteettia on vapaana sellaisille tuotteille, joita ei saa myydyksi, ja niissä tuotteissa, mitä on pakko myydä, ei kapasiteettia ole riittävästi. Kokonaisuuden kannalta ainakin lyhyellä tähtäimellä saattaisi olla hyvä, jos Suomen maitomäärä olisi hieman nykyistä pienempi, mutta olemassa oleva maitomäärä tuotettaisiin tehokkaasti ja taloudellisesti. Tärkein asia on kuitenkin löytää kannattavia markkinoita koko maitomäärälle, tässä onnistuminen määrittää onko Valio onnistunut perustehtävässään.

 

Vastuullisuus ja eläinten hyvinvointi

Viime vuoden loppu ja tämän vuoden alku on ollut työteliästä aikaa kun itsearvioinnit on tehty ja vastuullisuusohjelma lanseerattu. Maitosuomessa on onnistuttu hyvin, kiitos siitä tuottajille. Meillä on tavoitteena saada yli 90 % maidosta vastuullisuusohjelman piiriin ja se tulee varmasti toteutumaan. Eläinsuojelulaki on uudistumassa ja monet tahot toivoisivat uuteen lakiin parsinavettakieltoa. Monet parsinavetoissa eläimiä hyvin hoitavat tuottajat saattavat tuntea itsensä toisen luokan kansalaisiksi. Tämä on turhaa. Suomalainen tuottaja voi olla ylpeä työstään. Eläinten hyvinvointi riippuu monesta asiasta, ja ammattitaitoinen ja omaa työtään arvostava tuottaja pystyy huolehtimaan eläinten hyvinvoinnista myös parsinavetoissa.

 

Reima Luomala

toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin