Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Schkopaun voimalaitos, maidontuotanto ja mielikuvien maailma


01.05.

Miten otsikon asiat liittyvät toisiinsa? Itse asiassa eivät välttämättä mitenkään, mutta ne ovat asioita, joista keskustellaan tai joista pitäisi keskustella vielä nykyistä enemmän. Tiivistetysti sanottuna, ilmasto on yhteinen eikä se tunne rajoja.

 

Myös suomalaisten tulisi kantaa enemmän huolta saksalaisista ja puolalaisista hiilivoimaloista verrattuna siihen, miten paljon syömme lihaa tai juomme maitoa. Julkisessa keskustelussa mittasuhteet ovat kuitenkin hukassa, ja keskustelu ajautuu sivuraiteelle kuten esimerkiksi maito- tai lihaveroihin. Suomalaisten maidon- ja lihankulutuksella ei globaaleja ongelmia ratkaista.

 

Suomen hiilidioksidipäästöt ovat noin 56 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Tästä luvusta maidontuotannon osuus on alle viisi prosenttia. Tekniikka ja Talous -lehti julkaisi Euroopan 30 suurinta päästölähdettä, ja pääosin ne ovat Saksan ja Puolan hiilivoimaloita. Sijalla 29 on otsikossa mainittu Schkopaun voimalaitos, jonka päästöt ovat kaksi ja puoli kertaa Suomen maidontuotantoa suuremmat. Eli yksittäinen voimalaitos Saksassa tuottaa päästöjä näin runsaasti, ja on vasta sijalla 29 Euroopan vertailussa! Listan kärjessä olevan laitoksen CO2-päästöt ovat 15-kertaiset verrattuna Suomen maidontuotantoon, eikä Suomessa ole läheskään vastaavan kokoisia päästölähteitä.

 

Suomessa suurimmat päästölähteet ovat Raahen terästehdas, Nesteen Porvoon jalostamo sekä Hanasaaren hiilivoimala Helsingissä. Raahen terästehdas sijoittuu Euroopan tasolla listassa sijalle 61. Hanasaaren voimalan lisäksi Helsingissä sijaitsevat Salmisaaressa hiilivoimala ja Vuosaaressa maakaasuvoimala. Näidenkin yhteenlasketut päästöt ovat merkittävästi suuremmat kuin koko Suomen maidontuotannon aiheuttamat päästöt. Helsingin kaupunki on päättänyt luopua hiilivoimaloista, ja toivottavasti tähän löytyy nopeasti hyvä ratkaisu.

 

Päästölähteiden vertailu ei tarkoita sitä, etteikö meidän pitäisi kehittää omaa toimintaamme ja vähentää hiilidioksidipäästöjä kaikilla mahdollisilla järkevillä toimenpiteillä ja samalla lisätä hiilensidontaa. Oma pesä pitää olla kunnossa. Samalla maidontuotannon kannattavuus paranee, kun panostamme nurmenviljelyyn, tuotostasoon ja eläinten hyvinvointiin. Valioryhmässä satsaamme todella merkittävästi toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali maito. Näiden toimenpiteiden onnistuminen on kaikkien yrittäjiemme etu.

 

Miksi meidän tulee huolehtia maidontuotannon hiilitaseesta?

Maidontuotannolla ja maataloudella on oma merkityksensä ilmastonmuutoksessa, vaikkakin vertailu todella mittaviin pistekuormiin saattaa johtaa ajattelemaan, onko toimillamme mitään merkitystä. Kuluttajille ja maidontuotannon imagolle ponnisteluillamme on kuitenkin merkitystä. Elämme mielikuvien maailmassa.

Nykypäivänä kuluttajan ostokäyttäytymistä ohjaavat ensisijaisesti yrityksistä ja tuotteista luodut mielikuvat.

Kun tuotteen ominaisuudet ovat samankaltaiset vaihtoehtojen kanssa, valitsee asiakas tuotteen, jonka hän mieltää paremmaksi itselle tärkeillä kriteereillä mitattuna. Tällaisia näkökulmia ovat muun muassa eläinten hyvinvointi, ilmastoasiat tai terveellisyys. Kaurajuomien ilmastovaikutus lienee pienempi kuin maidon, mutta kun valintoja perustellaan terveellisyydellä, se särähtää korvaan tosi pahasti. Meidän on huolehdittava, että mielikuva suomalaisesta maidontuotannosta on hyvä ja myös paranee sekä vastaa totuutta. Jos emme tässä onnistu, se johtaa väistämättä maitotuotteiden kulutuksen laskuun, ja aiheuttaa painetta maidon tuottajahinnalle.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja

Osuuskunta Maitosuomi


Takaisin uutisiin