Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Riittääkö maailmassa ruoka?


29.02.

Tämä kysymys tuntuu juuri nyt etäiseltä, kun painiskelemme Euroopanlaajuisen ylituotannon parissa, ja hintatason on dramaattisesti laskenut maitokiintiöiden poistuttua viime vuonna. Venäjän rajan sulkeuduttua ja kotimaan ostovoiman hiipuessa tuntuu, että ruokaa on liian paljon tarjolla.

 

 

Maailmanlaajuisesti ruoan riittävyys on iso huolenaihe. FAO:n arvion mukaan ruoantuotannon tulisi kasvaa jopa 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, samana ajanjaksona arvioidaan maailman väkimäärän kasvavan yli 30 %. Suuri väkiluvun kasvu ja kaupungistuminen vähentää viljelysmaata, samoin ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat vaikeuttavat maataloustuotantoa. Jo tällä hetkellä pelkästään Intiassa on 650 miljoonaa alle 25 vuotiasta ihmistä. Tämä on enemmän kuin koko Euroopan väkimäärä! Kiina höllentää lapsipolitiikkaansa, mikä myös johtaa väkimäärän kasvuun. Ruoan kulutus ja kysyntä tulee väistämättä kasvamaan.

 

 

Valion perinteisillä markkinoilla ei kulutus kasva, taistelemme markkinaosuuksista ja todellisten uutuuksien tuominen on entistä haastavampaa. Kuitenkin ainoa tapa kehittää toimintaa on uutuuksien kehittämisen kautta. Venäjän rajan sulkeuduttua pääosa maidosta ohjautui maitojauheeksi, Suomi ei kuitenkaan ole maitojauhemaa. Maitojauheella on tärkeä rooli vaihtelun tasaajana, mutta kasvun tuomiseen se ei ole ratkaisu. Myös perinteiset markkinat muuttuvat, käynnissä oleva uusi kansainvaellus tuo runsaasti uusia kuluttajia länsimaihin. Heidän kulutustottumuksensa ovat uudenlaisia, löytyisikö tätä kautta myös uusia tuoteideoita. Valio hakee uusia markkinoita, tuotevalikoima ja olemassa oleva tuotteisto on hyvä. Iso kysymys on miten osaamme myydä näitä innovaatioita markkinoille, missä Valio on pieni ja tuntematon yritys.

 

 

Kiristyvät markkinat aiheuttavat myös paineita suomalaiseen maidontuotantoon. Meidän tulee herkin korvin kuunnella asiakastarpeita ja kehittää toimintaamme siten, että emme sulje itseämme pois näiltä kaikista kannattavimmilta markkinoilta.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin