Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Onko pohja jo ohitettu?


01.11.

Sateisen ja viileän kesän jälkeen on saatu kaunis ja pitkä syksy. Toki syksy ei täysin voinut paikata niitä menetyksiä, mitä kevään viivästyminen toi mukanaan, etenkin viljoille, mutta syksyn puintisäät ovat olleet suotuisia.

 

 

Uutisista ei ole ollut pulaa pitkään aikaan. Maailmanpoliittinen epävakaus on ollut vallalla pitkään, ja kesän jälkeen tästä epävakaudesta johtuva uusi kansainvaellus on saavuttanut Suomenkin kasvavina turvapaikanhakijamäärinä. Pakolaiskysymys, Syyrian tilanne ja Suomen talouden sopeutukset ovat sysänneet Kreikka-uutiset sivuun.

 

 

Maitomarkkinoilla on tapahtunut selvästi hintojen tasaantumista. EU:n interventio-ostojen käynnistäminen vakaannutti hinnat, ja pientä värinää noususta on ollut näköpiirissä. Kotimaan hintataso on kuitenkin edelleen matala, eikä ihan lähikuukausina ole merkittävää muutosta näkyvissä, yleinen käsitys kuitenkin on, että pohja olisi ohitettu.

 

 

Valio on tekemässä uusia avauksia kuluttajatuotteiden viennin kasvattamiseen. Olemme nähneet positiivisia viestejä USA:n voimarkkinoista, lanseeraamme Kiinaan kuluttajapakattuja jauheita, ja uudet erikoismaidot ovat herättäneet asiakkaiden kiinnostusta kansainvälisillä messuilla. Vielä on toki matkaa siihen, että merkittävä osa maitojauhe- tai teollisuusvoivolyymeistä kääntyisi kuluttajatuotteiksi.

Positiivinen viesti on se, että toimenpiteitä tehdään, eikä tuleen ole jääty makaamaan ja voivottelemaan.

 

 

Valio hakee muutosta kiintiömaidon myyntivelvoitteeseen. Tämä velvoite määrättiin Valiolle yrityskaupan ehtona vuonna 2000. Toimintaympäristö Suomessa on oleellisesti muuttunut sen jälkeen, eikä Suomi ei ole sen enempää maidon hankinnan kuin maitotuotteiden suhteen suljettu markkina. Tämä myyntivelvoite on aikansa elänyt, sen poisto tervehdyttäisi ja normalisoisi yritysten välistä kilpailua. Kilpailu tulee käydä sillä, kenellä on parhaat tuotteet ja tuoteinnovaatiot, ja tehokkain toiminta. Näin toimitaan avoimessa kilpailuympäristössä.

 

 

Tilojen taloudenhallinnan osaaminen on tässä markkinatilanteessa ensiarvoisen tärkeää. Pitää osata ennakoida tulevat tilanteet, suunnitella investoinnit ja ajoittaa isot hankinnat. Maitosuomi tulee järjestämään alueellaan talousvalmennuksia talvikauden aikana. Ensimmäinen valmennus on jo sovittu ja lisää on tulossa. Seuratkaa ilmoituksia tuottajakirjeessä ja Valmassa ja osallistukaa. Valmennuksiin liittyy aina lisänä toisilta oppiminen ja kokemusten vaihto kollegoiden kanssa. Aina jää jotain reppuun!

 

Reima Luomala


Takaisin uutisiin