Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Näyttää jo paremmalta, muutos tulossa vai tyyntä myrskyn edellä?


01.07.

Vanha sanonta kertoo, että kaatamatonta karhua ei kannata mennä nylkemään. Samoin on satoennusteiden kanssa. Kesästä on ennustettu hyvää rehu- ja viljakesää. Rehujen osalta saimme erinomaisen ensimmäisen sadon, niin laadullisesti, kuin myös määrällisesti. Tämä on vaiheeksi hyvä uutinen monen hankalan kesän jälkeen. Tuotantopanokset peltoon on laitettu, ja nyt niille saadaan myös katetta. Myös mahdollisuus hyvälle kakkossadolle on olemassa, sillä kasvu korjuun jälkeen on lähtenyt hyvin liikkeelle. Viljan osalta ei vielä ennusteita kannata antaa, Suomen kesä saattaa olla arvaamaton. Nurmeen perustuva maidontuotanto antaa kohtuullisen varmuuden sadosta Suomen olosuhteissa.

 

Tuottajien lopettamisvauhti on Maitosuomen alueella aavistuksen suurempaa kuin aiemmin. Maitomäärässä tämä ei juuri näy. Ensimmäisen viiden kuukauden aikana tuotannosta luopui 46 tuottajaa, mikä on yli 9 % tuottajista. Maitomäärä laski samalla aikavälillä 0.7 %. Maaseudun Tulevaisuudessa oli artikkeli investointipäätöksistä ja maksetuista tukisummista ELY-keskuksittain. Etelä-Pohjanmaa oli koko Suomen ykkönen, myös Pohjanmaan alueella oli merkittävästi investointeja. Tämä tarkoittaa sitä, että maidontuotannon painopiste muuttuu hitaasti kohti länttä ja pohjoista. Etelä-Suomessa lopettamistahti on merkittävästi suurempaa, ja investointimäärät pienempiä. Vaalien jälkeen oli suuri pelko siitä, että investointitukirahoihin tulee iso leikkaus, ja mahdollisesti pienempiä vuosia. Nyt näyttää siltä, että maidontuotantoa koskevia negatiivisia päätöksiä ei ole tulossa. Samoin ilmastokeskustelu on vaalien jälkeen laantunut, nyt julkisuudessa on enemmän maidontuotannon kannalta positiivisia juttuja kuin aiemmin. Valio on saanut hyvää julkisuutta hiilineutraalin maidontuotannon kehittämisellä, tämäntyyppisillä jutuilla on positiivinen merkitys maidon imagoon ja kulutukseen.

 

Markkinoilla on ollut melko rauhallista, EU:n maitomäärät eivät ole merkittävästi kasvaneet, ja sillä on ollut lievä positiivinen vaikutus hintatasoon. Suomen vähittäiskaupoissa on hinnat olleet nousussa, toivottavasti tämä tulee näkymään myös tuottajien tilipussissa. Kun julkista keskustelua seuraa, tuntuu siltä, että kaikki nuoret ovat luopuneet maitotuotteista. Koulujen loppuminen näkyy kuitenkin siten, että maidon kulutus vähenee. Eli kouluissa maitotuotteita vielä käytetään. Koko kevät on Valion tuloksen kannalta melko suotuosta aikaa, kesällä tulee aina notkahdus. Se ei ole mitään uutta.

 

Kesä on kauneimmillaan. Toivottavasti löydätte kiireen keskellä pienen hetken irtiottoon normaalista arjesta. Seuratkaa aluetoimikuntien kesätapahtumien ilmoituksia, samoin muiden sidosryhmien tapahtumia. Pienikin muutos normaaleihin rutiineihin auttaa jaksamaan. Oikein hyvää kesänjatkoa kaikille.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin