Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Mitä voimme luvata kun vuosi vaihtuu


04.01.

Vuoden vaihde on tyypillisesti aika, jolloin pyritään tekemään isoja muutoksia omassa elämässä. Aloitetaan laihduttaminen, kuntoilu, lopetetaan tupakointi jne. Uusi vuosi tuo uuden toivon, ja antaa mahdollisuuden karistaa vanhoja huonoja tapoja ja toimintamalleja. Näin ihmisen mieli toimii, vaikka tietenkin muutoksia voi tehdä koska tahansa, kalenterista riippumatta.

 

 

 

Maidontuotannon näkökulmasta vuoden vaihde ei lupaa mitään nopeaa muutosta olemassa olevaan tilanteeseen. Vuosi sitten vuodenvaihteessa oli vielä orastava toivo, että tilanne normalisoituisi nopeastikin. Nyt kaikki tunnustavat, että nopeaa muutosta ei ole tulossa, ja meidän täytyy maitoketjussa pystyä itse korjaamaan tilanne. Tämä työ on alkanut ja hyvässä vauhdissa. Valion osalta muutos merkitsee uusien markkinoiden etsimistä, se merkitsee edelleen panostamista tuotteiston kehittämiseen. Nyt on myös Valiolla näytön paikka miten innovaatiot ja osaaminen kantavat perinteisen markkina-alueen ulkopuolella. Merkkejä positiivisesta kehityksestä on ilmassa. Kustannuskuri koko ketjuun on tullut jäädäkseen, Valion kustannusten pieneneminen on jo näkynyt positiivisesti. Toki pelkästään säästämällä ei tilannetta voi parantaa.

 

Tilatasolla on vyötä kiristetty merkittävästi. Konehankintoja ja muita investointeja on siirretty. Tilatasolla pätee kuitenkin sama asia, mikä pätee myös Valiossa. Säästämällä saadaan vain rajallinen helpotus tilanteeseen. Ennen kaikkia pitäisi löytää niitä tapoja, joilla saataisiin tuloja kasvuun. Tämä merkitsee keskittymistä kahteen kaikista olennaisimpaan tekijään: säilörehun tuotantoon ja lehmiin. Nyt jos koskaan on elintärkeää, että saadaan mahdollisimman hyvä rehusato, lehmäpaikat ovat täynnä ja lehmien keskituotos on riittävän korkea ja terveys hyvä. Väistämättä olemme myös ison rakennemuutoksen edessä, tilaluku on vähentynyt jo takavuosina nopeasti, mutta nyt uskotaan muutoksen kiihtyvän.

Minä uskon, että kun aikaa kuluu ja tilanne vähitellen paranee, olemme muutosten jälkeen entistä vahvempia ja karaistuneempia selviämään markkinakilpailusta. Suomessa on kuitenkin hyvät olosuhteet tuottaa maitoa, ja maidossa oma kilpailukykymme on suhteellisesti paras.

 

 

 

Koko osuuskunnan puolesta haluan toivottaa Hyvää Uutta Vuotta kaikille maitoyrittäjille.

 

 

 

Reima Luomala

 

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin