Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Mikä on meidän kilpailuetumme?


01.06.

Olen kevään aikana ollut tuottajaryhmien mukana Tsekissä ja Virossa, ja viimeksi Hollannissa tutustumassa paikalliseen meijeritoimintaan ja maatalouteen. Usein pidämme Suomen ilmasto-olosuhteita ja pitkiä etäisyyksiä sellaisina, että mieleen tulee Kummelisarjan valmentajan lausuma: ”Me ollaan pojat hävitty tää peli” ennen kuin peli on edes alkanut. Näin ei ole. Meillä on sellaisia vahvuuksia, joita meidän pitää hyväksikäyttää ja vahvistaa kovassa kilpailussa.

 

Sekä Tsekissä, että Virossa tilakoko on erittäin suuri ja meijerikenttä hyvin hajanainen. Tilat ovat rakentuneet entisten kolhoositilojen tai osuuskuntatilojen raunioille. Tämä on johtanut rajuun kilpailuun, mikä pitää hinnat alhaisina, ja lyhyistä etäisyyksistä johtuen maitoa viedään rajan yli Saksaan ja Virosta Liettuaan ja Latviaan. Tuottajahintojen vaihtelu on nopeaa, eikä kummassakaan maassa ole vahvaa osuuskuntapohjaista toimijaa, mikä huolehtisi tuottajahintatason vakaudesta. Meijeriteollisuus ei ole kovin kehittynyttä, eikä tuoteinnovaatioita juuri löydy.

 

 

Hollannissa paikallinen FrieslandCampina muistuttaa Valiota, suuri innovatiivinen osuuskuntapohjainen yritys, tilat ovat perhetiloja, toki tilojen keskikoko on merkittävästi Suomea suurempi. Keski-Euroopassa lyhyet etäisyydet ja tiheä asutus pitää kilpailun äärimmäisen kovana. Hintataso kaupoissa on alhainen. Lisäksi Hollannissa tiheä asutus, ja länsimaiset ympäristövaatimukset tuovat merkittävästi lisäkustannuksia tuottajille. Maan hinta ja vuokrataso ovat todella korkeat. Vaikka rakentaminen on halvempaa kuin Suomessa täytyy uusissa navetoissa huomioida mm. ammoniakkipäästöt meitä tiukemmin, lisäksi tiloille on tullut fosforikiintiöt, mitkä rajoittavat tuotannon kehittämistä.

 

 

Meidän kilpailuetumme on vahva ja innovatiivinen Valio, Suomen olosuhteisiin sopiva nurmentuotanto ja perheviljelmät. Vaikka hinnat ovat kotimarkkinoilla laskeneet säästää Suomen sijainti meidät rajuimmasta hintakilpailusta. Meidän täytyy entisestään vahvistaa osaamista rehuntuotannossa, laadussa ja määrässä, sekä panostaa vielä nykyistäkin enemmän navetan sisällä tapahtuvaan toimintaan. Näillä keinoilla tulemme selviytymään kovassa kilpailussa.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin