Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Mikä on maidosta maksettava hinta?


24.11.

Viimeaikojen viestit markkinakentältä antavat aihetta lievään optimismiin. Edellisen kuukausikirjeen pääkirjoituksen otsikko oli: Onko pohja jo ohitettu? Usko alkaa vahvistua, että näin on tapahtunut. Mitään suurta ja nopeaa muutosta toki ei vieläkään näy, mutta Valio on vähitellen saanut auki uusia markkinoita, toki vielä pienessä mittakaavassa, samoin kustannussäästöjen vaikutus alkaa vähitellen konkretisoitua. Viimeiset pari kuukautta ovat olleet varsin hyviä verrattuna kesäkuukausiin.

 

 

Realismia on kuitenkin sekin, että ennen kuin parantunut tilanne näkyy tuottajan tilipussissa, on vielä matkan päässä. Lähes kaikki Valiolaiset hankintaosuuskunnat ovat nostaneet hieman hintaa, Maitosuomi nosti tilityshintaa syyskuun alusta vuoden loppuun, joulukuussa täytyy tehdä päätöksiä miten ensi vuonna jatketaan. Osuuskunnan kyky maksaa maidosta on suoraan riippuvainen siitä, mitä Valio saa tuotteista markkinoilta. Syyskuussa tehty hinnannosto ei tullut markkinoilta, vaan se syö väistämättä sitä pientä jälkitilivaraa, mikä muuten olisi ollut mahdollista maksaa. Jos osuuskunnan hallitus päättää vielä jatkaa korkeammalla hinnalla, tarkoittaa se vuosien aikana kerätyn taseessa olevan pääoman pienentämistä. Toki tämäkin on mahdollista, sillä osuuskunnan tase ja omavaraisuus ovat erittäin vahvoja.

 

 

Mikä on maidosta tuottajalle maksettava hinta meillä ja kilpailijoilla? Tämä kysymys tulee eteen kun kuulee mitä hintoja kilpailijat ovat kertoneet tai tarjonneet. Onko kyseessä eräänlainen sisäänvetohinta, missä on määräaikainen lisä siirtyville, puhutaanko normimaidon hinnasta vai hinnasta, missä on mukana laatu- ja koostumuslisät? Onko mukana kausilisä vai ei? Tällaisten keskustelujen edessä joutuu helposti hämmennyksiin, kun ei voi olla varma ovatko hinnat vertailukelpoisia, ja laskettu samalla tavalla.

 

Lopuksi vielä toistan asian, mistä olen puhunut useaan otteeseen. Perusmaitoa ja kaupan merkkejä pakkaamalla ei voi kestävästi maksaa parasta hintaa. Ainoa kestävä tie on tuotteiston innovatiivinen kehittäminen, ja oman toiminnan tehokkuus suhteessa kilpailijoihin.

 

Osuuskunta Maitosuomen hallitus ja henkilökunta toivottavat Hyvää Joulua ja Onnellista

Uutta Vuotta kaikille maidontuottajille! Maitosuomen lahjana toimitamme maitoautojakeluna kaikille tuottajille perinteisen Valion juustolajitelman.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin