Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Markkinoilla ei näy vielä kevään merkkejä


01.06.

Maitomarkkinat ovat vielä hyvin alamaissa sekä maailmalla, että Suomessa. Kiintiöiden vapautumisesta huolimatta maidontuotanto on ollut jopa pienessä laskussa suurimmissa eurooppalaisissa maitomaissa, pääsyynä lienee ollut yleisesti matala hintataso.

 

Suomen markkinoilla halpuuttaminen jatkuu ja kaupparyhmien lyhyet sopimukset ja kilpailutukset kiristävät tilannette etenkin perusmaitomarkkinalla. Valion kilpailijat ovat saaneet tuottajia Valio-ryhmän osuuskunnista, haasteeksi heillekin saattaa tulla mitä maidolle tehdään, jos joku sopimus menee kilpailijalle. Pieni yksikkö ei ole joustava jos jotain odottamatonta tapahtuu.

 

Suomessa maitomäärät jatkavat edelleen kasvamista, tämä on ehdottomasti tuottajien kannalta hyvä asia, sillä mitä enemmän samoista pinta-aloista ja lehmistä saadaan maitoa irti, sitä parempi tilakohtainen tulos saavutetaan. Valioryhmässä keskustellaan säännöllisesti mikä on oikea maitomäärä liiketoiminnan kannalta. Lyhyellä aikavälillä saamme paremman maitotuoton, jos maitomäärä laskisi. Kuitenkin tilakohtaisesti asia on päinvastainen. Suomalaisen maidontuotannon jatkuvuuden ja kilpailukyvyn kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että tuottavuus tiloilla kasvaa vaikka seurauksena olisikin maitomäärän kasvu ja pieni lasku Valion maitotuottoon.

 

Tuotosseurannan keskituotos kasvoi Suomessa viime vuonna noin 9200 kiloon/lehmä. Maitosuomen alueella, etenkin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella ollaan merkittävästi jäljessä tästä. Meillä on vielä runsaasti sellaisia kehittäviä tiloja, joiden keskituotos on erittäin alhainen. Näillä tiloilla voitaisiin tapahtunut maidon hinnan lasku kompensoida keskituotosta nostamalla! Keskituotosta nostamalla saadut lisälitrat ovat erittäin edullisia litroja

 

Maidontuotannon kilpailukyvyn ja jatkuvuuden varmistamiseksi, sekä tilatason kannattavuuden parantamiseksi on nyt syytä laittaa lisää panoksia nimenomaan niihin tekijöihin, joilla saamme enemmän irti olemassa olevista pinta-aloista ja lehmistä. Tämä tuo tiloille kestävää kilpailukykyä ja mahdollisuuksia kestää paremmin hintojen vaihteluita.

 

Kevään tulo on viivästynyt ja kevättyöt ovat monin paikoin myöhässä. Toivotaan kuitenkin, että saadaan tästäkin vuodesta erinomainen rehuvuosi.

 

Reima Luomala

toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin