Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Markkinatilanteesta


01.07.

Nyt on kohta eletty vuosi Venäjän vientikiellon voimassaoloaikaa. Kun seuraa uutisia Ukrainasta tai maailman kärkipoliitikkojen keskinäistä nokittelua on todella vaikea uskoa mitään merkittävää muutosta tapahtuvan nopeasti.

Ylitarjonta maailmanmarkkinoilla jatkuu, vienti Kiinaan ja Venäjälle on ollut poikkeuksellisen pientä. Tämä kysynnän heikkous johtaa siihen, että todennäköisesti hintataso ei tule nousemaan merkittävillä maidontuotantoalueilla kuten Eurooppa, USA tai Oseanian alue. Ainoastaan näiden kahden merkittävän ostajamaan kysynnän nopea kasvu tulee muuttamaan tilannetta. Euroopan Unionin alueella hintataso on yleisesti noin 30 sentin tienoilla, tai alle. Tällainen hintataso ei toisaalta myöskään houkuttele tuotannon kasvuun Euroopassakaan. Säätila on yksi merkittävimmistä maidontuotannon määriin vaikuttavista tekijöistä. Uusi-Seelanti on tyypillisesti sellainen alue, missä El Ninjo sääilmiö saattaa vaikuttaa merkittävästi maitomääriin.

Kotimaan kulutuskysyntä ei myöskään ole vielä osoittanut elpymisen merkkejä, hinta on edelleen tärkein valintaperuste ja kaupan merkkien osuus, etenkin perusmaidoissa, on kasvanut.

Suomessa takkuinen kevät askarruttaa kun ajatellaan koko vuoden rehusatoa. Kosteutta toki on riittänyt! Sään ennustaminen on vaikeaa, ja kesän sää voi vielä vaihdella monella tapaa, mutta lähtökohtaisesti viljasadosta ei voi tänä vuonna liikoja odottaa, säilörehun osalta ei toivoa ole vielä menetetty.

 

Maitotilojen osalta huomiota tulee kiinnittää kaikkiin kustannuseriin, tämä ei liene uutinen kenellekään. Kaikissa valiolaisissa hankintaosuuskunnissa on päämääränä tuottavuuden kasvu, tulemme ottamaan osuuskunnissa aktiivista roolia tuottavuuden kehittämisessä, käytännössä tämä tarkoittaa kentällä käynnistettäviä täsmähankkeita, joiden tavoitteena on tilojen parempi selviytyminen hintavaihteluissa. Näitä hankkeita suunnitellaan myös Maitosuomessa.

 

Yksi merkittävä kustannuserä on ostorehut. Olemme tehneet yhteistyösopimuksen A-Rehun kanssa rehujen myynnistä ja markkinoinnista. Käyttämällä rehujen laskutuksessa osuuskuntaa ja maitotiliperintää voi kartuttaa ostohyvitystä, ja tätä kautta laskea kuluja.

 

Kesä on maidontuottajalle kiireistä aikaa, kuitenkin on tärkeää löytää myös tilaisuuksia rentoutua ja ohjata ajatuksia pois arkisesta tekemisestä. Suomen kesä on täynnä tapahtumia, hyödyntäkää niitä. Lyhytkin tauko antaa voimia jatkaa.

 

Reima Luomala


Takaisin uutisiin