Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Maitokriisi painaa hintoja Euroopassa


31.10.

Kuluvan vuoden aikana maidontuotanto on EU:ssa kasvanut jo 5 %. Ilman tuotannon kasvua EU:n tasolla ei tässä vaiheessa olisi nykyisen mittaisia markkinahäiriötä. Pienikin epätasapaino kysynnässä tai tuotannossa vaikuttaa voimakkaasti hintoihin, ylijäämän markkinoilla pudottaessa hintoja. Maidon markkinahinta on EU:ssa jo laskenut ja esimerkiksi Ruotsin tuottajahintataso on lokakuulla 33 senttiä litralta ja Virossa 21 senttiä.

 

 

Venäjällä on ollut suuri merkitys koko Euroopan maitotuotteiden markkinatasapainoon. Maakohtaisesti tarkasteltuna Venäjän viennin merkitys on ollut suhteellisesti suurin Suomelle ja Baltian maille. Suomen maidosta 26 % on viety Venäjälle, kun esimerkiksi suuren maitomaan Saksan maidontuotannosta vastaava osuus on ollut vain noin yksi prosentti. Valion maitotuotteiden viennissä se tarkoittaa sitä, että 2/3 siitä on suuntautunut Venäjän  kuluttajatuotemarkkinoille.   Venäjä ei ole omavarainen maitovalmisteiden suhteen. Viime vuonna maidontuotanto supistui siellä nelisen prosenttia, ja tämän vuoden puolella alamäki on jatkunut. Ei ole kovin todennäköistä, että maidontuotantoa saadaan vuosiin nousemaan riittäväksi oman maan tarpeisiin. Juuston ja voin tuonnista 2/3 on nyt pakotteiden vuoksi tuontikiellossa. Vaikka maailmalla on muitakin merkittäviä maidontuottajamaita, on vienti keskittynyt EU:n, Uuden-Seelannin, Australian ja USA:n käsiin. Näistä vain Uutta-Seelantia pakotteet eivät koske.

 

 

Kun maailmanmarkkinoiden kysyntä laskee, näkyy se ensiksi maitojauheen ja voin hinnoissa. Hinnat olivat korkeimmillaan helmikuussa, jonka jälkeen ne ovat laskeneet voimakkaasti. Ainoan poikkeuksen muodostaa USA:n voin hinta, joka on yleistä kehitystä uhmaten vahvistunut. Venäjän ollessa on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin maitotuotteiden tuoja, tuntuu pakotteiden markkinavaikutus kaikkialla maailmassa.


Takaisin uutisiin