Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Maidon hinta ei tule tänä vuonna enää laskemaan


01.05.

Arvoisat maidontuottajat, tätä pääkirjoitusta kirjoittaessani on minulla takana kaksi viikkoa Maitosuomen palveluksessa. Tänä aikana, lisättynä kahdella laatujuhlalla ennen aloittamistani, olen ollut seitsemässä tuottajatilaisuudessa, joissa on ollut lähes 400 maidontuottajaa. Lisäksi tehtävänvaihdos sai kiitettävästi huomiota Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan lehdissä ja alueradiossa.

 

Vielä virassa olevalla pääministeri Stubbilla oli aina käytössä kolme pointtia, joiden avulla hän halusi kiteyttää omaa sanomaansa. Minä olen myös käyttänyt kaikissa tuottajatilaisuuksissa samaa kolmen asiakokonaisuuden kiteytystä, joiden avulla haluan viestiä pääkohdista, nämä ovat:

  • Maidon hinta ei tule tänä vuonna enää laskemaan
  • Perusmaitoja ja kaupan merkkejä pakkaava meijeri ei voi olla paras tilityshinnan maksaja kestävästi, vain lisäarvotuotteita kehittämällä voidaan luoda arvoa maidolle
  • Maitosuomi keskittyy omien jäsentensä toiminnan kehittämiseen, emme ota tuottajia muista osuuskunnista, paitsi jos se parantaa olemassa olevien jäsenten tulosta

 

Valion alkuvuoden tilanne ja myynti tukee sitä väitettä, että tällä maidonhinnalla voidaan jatkaa. Tilanne markkinoilla on kuitenkin sellainen, että nopeita käänteitä parempaan ei ole näköpiirissä. Paluu entiseen maidonhintaan tulee olemaan hidas, ja jatkossakin tulee hintojen vaihtelu olemaan entistä suurempaa, ja tähän on ketjun joka vaiheessa varauduttava. Kilpailukykyämme ja tuottavuutta tulee parantaa.

 

Kaupan merkkien osuus maitotuotteista on kasvanut koko ajan, etenkin viimeisen vajaan vuoden aikana. Perusmaidosta jo lähes puolet on kaupan merkkejä, ja katteet on syöty pois. Tähän meidän on sopeuduttava. Valiokin on julkisuudessa ilmoittanut uudesta säästöohjelmasta, jo toisesta reilun puolen vuoden aikana. Kuitenkin yrityksen omistajina meidän on myös ymmärrettävä, että Valion teollinen rakenne täytyy pitää kilpailukykyisenä, ja täten mahdollistaa panostukset lisäarvotuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Tulojen lisääminen on ainoa kestävä tapa parantaa maidon hintaa.

 

Tämä vuosi on myös Maitosuomen vaalivuosi. Edustajiston vaaleista tulee myöhemmissä kuukausikirjeissä lisätietoa. Kannustan jo nyt kaikkia tuottajia olemaan aktiivisia, omistajan äänen tulee tulla kuulluksi, ja valitsemalla oikeat henkilöt edustamaan tuottajia tähän päästään. Käykää myös tilaisuuksissa, kysykää asioita, ottakaa selvää. Me Maitosuomen organisaatiossa olemme teitä varten.

 

Reima Luomala

toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin