Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Laatujuhlien aikaa


29.03.

Osuuskunnissa jaetaan kevään aikana erilaisissa laatujuhlissa tai maitojuhlissa palkintoja pitkään laatumaitoa tuottaneille tiloille. Tätä kirjoitettaessa on Walter Ehrströmin säätiön kultamitalijuhla Helsingissä meneillään ja Maitosuomen omat laatupalkintojuhlat edessä.

 

Laatupalkintokriteereissä on selkeästi määritetty mitä tarkoitetaan hyvällä laadulla, ja tähän tulokseen pääsemiseen ja palkinnon saamiseen liittyy lähes poikkeuksetta enemmän kuin yhden sukupolven määrätietoinen ja tinkimätön laatutyö. Näitä saavutuksia on syytä juhlistaa ja hetkeksi irrottautua arjen uurastuksesta.

 

Mutta mikä on oikeasti hyvää laatua ja mitä kuluttajat arvostavat? Olemme siirtyneet viime vuosien aikana peruuttamattomasti uuteen markkinatilanteeseen, missä laadun käsite voikin tarkoittaa hieman erilaisia asioita, mitä olemme omassa piirissä tottuneet arvioimaan. Kansainvälisessä kaupassa laadun määrittää asiakas. Asiakkaan tarpeet saattavat liittyä myös laajemmin maidontuotantoon, ei pelkästään lopputuotteen, maidon tai maidosta tehtyjen jalosteiden laatuun. Meiltä kysytään entistä enemmän eläinten hyvinvoinnista, tuotannon olosuhteista ja tuotannon ympäristövaikutuksista. Ilmastonmuutos on tullut uutena tekijänä vaikuttamaan kuluttajien ostopäätöksiin. Näitä samoja asioita arvostaa myös suomalainen kuluttaja. Suomalaisella maidontuotannolla ei ole mitään hävettävää tai salattavaa näissä asioissa, ehkä suurin puutteemme on, että emme osaa pitää ääntä ja tuoda esiin niitä asioita, jotka meillä on poikkeuksellisen hyvin. Esimerkkinä olkoon vaikka lääkkeiden käyttö, tai kasvinsuojeluaineiden käyttötasot.

 

Nämä kuluttajien ja asiakkaiden muuttuvat tarpeet tuovat meidät väistämättä sellaisen asian eteen, että pitääkö meidän määrittää mitä tarkoittaa Valio-laatu, ja jatkossa viedä myös kriteereitä ja palkitsemista uuteen suuntaan.  Miten ilmastokysymykset, eläinten hyvinvointi ja yleisesti vastuullinen maidontuotanto huomioidaan laatukriteereitä määritettäessä? Aika muuttuu ja vaatimusten tulee muuttua ajan mukana.

 

 

Maatilan työntekijöiden TYEL vakuutus Valion Eläkekassassa

Valion Eläkekassassa on valmisteltu toimintamallia, missä valiolaiset maitotilat voivat vakuuttaa työntekijänsä Valion Eläkekassassa. Muutos on vaatinut kassan sääntömuutoksen, ja mahdollisuus tilojen työntekijöiden vakuuttamiseen avautuu ensi vuoden alussa. Valion Eläkekassa on jo pitkään vakuuttanut kaikki osuuskuntien ja Valion työntekijät. Eläkekassan sijoitusomaisuuden ja matalan kustannusrakenteen kautta on työeläkevakuuttaminen ollut merkittävästi työeläkeyhtiöitä edullisempaa. Tässä omistajakirjeessä on Eläkekassan toiminnan lyhyt esittely ja yhteystiedot. Kaikkien tilojen, joilla on työntekijöitä kannattaa selvittää mahdollisuus siirtää vakuutuksen Valion Eläkekassaan. Todennäköisesti muutoksesta syntyy kustannussäästöjä.

 

Reima Luomala

toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin