Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Kevättä, tapahtumia ja vastuullista toimintaa


25.04.

Vuoden kierto on maataloudessa ollut perinteisesti erilainen kun muilla. Kevät on uuden alkua, ja tuo uuden toivon ja mahdollisuuden. Syksyn kekriaika on ollut perinteisesti satokauden päättymisen merkki ja tietyllä tapaa päättänyt kiireisimmän kauden. Vaikka nykyaikainen maidontuotanto on jo erkautunut kauas näistä vanhoista vuoden kierron merkeistä, luo luonto ja ilmasto siitä huolimatta raamit tekemisten ajoitukselle. Ja kevät on edelleen aikaa, jolloin toivo paremmasta herää.

 

Markkinatilanne on edelleen vaikea

Toivo paremmasta ei valitettavasti ole toteutunut markkinoilla. Koko talven ajan on odotettu tilanteen paranemista ja tuottajahinnan nousua, sitä ei ainakaan vielä ole saavutettu eikä aivan lähiaikoina sellaista ole edes näköpiirissä. Kotimaan huono myyntilanne jatkuu, ja rajusta kauppaketjujen välisestä kilpailutilanteesta johtuen hinnankorotusten läpivienti on vaikeaa. Toivottavasti jossakin vaiheessa tuontituotteissa havaitut laatuongelmat ja tuotantotapojen erilaisuus Suomeen verrattuna herättää myös kuluttajat maksamaan enemmän vastuullisesti tuotetuista elintarvikkeista. Kuluttajat ovat tässä avainasemassa, toki myös koko kaupan ala, missä puheiden ja tekojen ristiriita näyttää olevan suuri.

 

Tapahtumien kesä

Maitosuomen alueella tapahtuu paljon asioita tulevana kesänä. Farmari-näyttely on Seinäjoella, vaikka riskinä on samanaikainen rehunkorjuu, toivottavasti mahdollisimman moni onnistuu käymään näyttelyssä, ja etenkin Maitosuomen ja Valion maitojuhlassa torstaina 15.6. Kuukausi Farmarista pidetään Maitosuomen perhepäivä Power Parkissa. Sinne kaikki mukaan viettämään Maitosuomen 10-vuotisjuhlaa, etenkin lapsiperheille on paljon tekemistä. Elokuun alussa on edelleen suuntana Power Park. Silloin on Yaran ja Valioryhmän yhteiset nurmipäivät, missä saa paljon uutta tietoa. Lisäksi MTK viettää näyttävästi 100-vuotisjuliaan, ainakin Lapualla ja Saarijärvellä on isot tilaisuudet loppukesän aikana.

 

Tuotanto- ja laatusopimus uudistuu

Valioryhmän uusi vastuullisuusohjelma tulee voimaan 1.1.2018. Uutta järjestelmää on käyty läpi Maito-ja karjapäivillä. Tulemme vielä kesän jälkeen panostamaan viestintään merkittävästi, jotta kaikki saavat tarvittavan tietoa uudistuksesta ja pääsevät vastuullisuuslisän piiriin. Tilaisuuksia tulee olemaan runsaasti kesän jälkeen. Tulemme uusimaan kaikki vanhat laatusopimukset tuotanto- ja laatusopimuksiksi. Uusi sopimus ei kuitenkaan käytännössä eroa merkittävästi sisällöllisesti aiemmin käytössä olleista, sopimus on osiltaan päivitetty vastaamaan uutta vastuullisuusohjelmaa ja osuuskunnan uudistettuja sääntöjä.

 

Eläinten suunnitelmallinen terveydenhuolto ja Naseva

Eläinten suunnitelmallinen terveydenhuolto on keskeinen osa uutta vastuullisuusohjelmaa. Naseva jäsenyys on edellytys kun todennetaan eläinten suunnitelmallinen terveydenhuolto. Meidän tavoitteemme on, että kaikki Maitosuomen tilat pääsevät vastuullisuuslisän piiriin, tämä tarkoittaa myös liittymistä Nasevaan. Olkaa yhteydessä eläinlääkäriin Nasevaan kirjautumisesta ja terveydenhuoltosuunnitelman tekemisestä. Mikäli olette jo kirjautuneet Nasevaan, niin varmistakaa, että teille tehty Naseva terveydenhuollon vuosikatsaus ja -suunnitelma on myös tehty, ja varmistakaa että meijeri on luvitettu. Eläinten terveyteen panostaminen tuo tilalle taloudellista tulosta

 

Reima Luomala

toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin