Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Kenellä on paras roknoosi


01.09.

SMP:n legendaarinen kansanedustaja ja puoluesihteeri Eino Poutianen teki aikanaan omat roknoosinsa ja peittosi osumatarkkuudessa ennustajaprofessorit ja muut asiantuntijat.

Tällä hetkellä olisi tarvetta taasen luotettavalle roknoosintekijälle. Maailmanmarkkinahinnat ovat jatkaneet laskuaan ja kotimaan kysyntä on laimeaa. Tuottajahinnan noususta ei tällä hetkellä ole merkkejä, ennemminkin käymme puolustustaistelua nykyisen hinnan säilyttämiseksi.

 

Osuuskunnassa olemme käynnistäneet keskustelun tärkeimpien maatalouden rahoittajapankkien kanssa. Tavoitteena antaa heille realistinen kuva missä mennään, ja miltä tulevaisuus tulee näyttämään.

Tilatasolla tehdään koko ajan päätöksiä miten vaikeaan tilanteeseen reagoidaan, tapoja on enemmän kuin yksi. Varmasti joka paikassa kuluja katsotaan entistä tarkemmin, hankintoja ja lyhennyksiä siirretään.

Toinen tapa on lisätä tuottoja. Tuottojen lisäys voi tapahtua nostamalla keskituotosta ja/tai lisäämällä lehmämäärää. Investointejakin joudutaan tekemään, mutta ne ovat varmasti erityisen tarkan suurennuslasin alla, mutta jos maitoa aikoo tulevaisuudessakin tuottaa, on toimintoja kehitettävä ja tuotanto on tehtävä niin tehokkaasti kuin mahdollista.

Kolmas valitettava tapa reagoida huonoon markkinatilanteeseen on maidontuotannon lopettaminen. Tämä on ymmärrettävä ja luonteva ratkaisu joillekin tiloille. Tilityshinnan kannalta olisi hyvä, jos maitomäärä vähenisi lopettamisten kannalta enemmän kuin lisääntyy muilta tiloilta. Joka tilan tulee löytää paras omalle tilalle soveltuva ratkaisu.

 

Valioryhmän osuuskunnista on ollut tuottajasiirtymiä kilpailijoiden leiriin. Tässäkin asiassa jokainen tila tekee omat ratkaisunsa omista lähtökohdistaan. Kuitenkin on aina hyvä ajatella asioita hieman pidemmällä perspektiivillä. Ruotsalaisessa maatalouslehdessä Arlan tiedottaja sanoi ruotsalaisille maidontuottajille seuraavasti: ”Arlan kaikki toimenpiteet Suomessa on tarkoitettu luomaan arvoa Arlan omistajille Ruotsissa ja muissa maissa”.

 

Valioryhmän osuuskunnat ovat hoitaneet parhaiten tuottajien asioita Suomessa 110-vuoden ajan, ja näin tulee tapahtumaan jatkossakin. Oma roknoosini on, että maidontuotanto tulee olemaan jatkossakin kannattavin maatalouden muoto Suomessa ja soveltuu luontevasti Suomen olosuhteisiin.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin