Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Hyvä kesä vai huono kesä?


26.06.

Tätä kirjoitettaessa on rehunteko juuri käynnistynyt Maitosuomen alueella. Tiedämme jo nyt, että ensimmäinen rehusato ei tule muodostumaan kovinkaan hyväksi, johtuen myöhäisestä keväästä. Tätä luettaessa on jo hyvä arvio, miten nurmet ovat lähteneet kasvuun ensimmäisen korjuun jälkeen ja aavistus toisen sadon määrästä ja laadusta.

Maanviljelijän työ vaatii uskoa parempaan, joskus tulee pettymyksiä ja joskus luonto suosii. Nytkään emme voi tietää millaiseksi vuoden sato muodostuu. Hyvä kesä ja syksy voi vielä johtaa sellaiseen lopputulokseen, josta voimme sanoa: tuli ihan hyvä vuosi!

 

Pientä positiivista virettä markkinoilla

Maailmanmarkkinoilla on voin hinta noussut kaikkien aikojen ennätystasolle. Voikilon veroton hinta pakattuna 25 kilon pahvilaatikkoon lähentelee kuutta euroa/kilo. Kotimaassa voin hinta ei vielä ole seurannut maailmanmarkkinoita, kaupan sisäänvetotarjouksissa hinnat ovat edelleen olleet alle neljä euroa/kilo sisältäen arvonlisäveron. Maitojauheen hinta ei ole noussut vastaavasti johtuen osittain siitä, että EU:n varastoissa on edelleen valtava määrä jauhetta. Parantunut hintataso maailmalla näkyy vihdoin myös tuottajahinnassa.

Maitosuomen hallitus päätti nostaa maidon hintaa 1,5 senttiä/litra. Luomumaidon hinta nousi 0,5 senttiä/litra. Luomutuotteen myydään lähes kokonaan kotimaan markkinoille, joten voin ja jauheen hinta vaikuttaa luomumaitoon vähemmän.

 

Vastuullisuusohjelma etenee

Farmari-näyttelyssä Seinäjoella oli Maitojuhlan pääteemana vastuullisuus. Vastuullinen maidontuotanto ja koko tuotanto- ja jakeluketju pellolta asiakkaalle asti nousevat entistä voimakkaammin myynnin edellytykseksi kun toimitaan kansainvälisillä markkinoilla. Tämä antaa meille hyvän mahdollisuuden tuoda esiin niitä asioita, jotka ovat meillä hyvin. Tiettyjen asioiden osoittamisessa meillä on vielä haasteita, esimerkiksi eläinten suunnitelmallinen terveydenhoito, mikä osoitetaan Naseva-jäsenyydellä, on yksi sellainen. Meidän tulisi saada suurempi osa Maitosuomen tuottajista Nasevan piiriin, jolloin voisimme osoittaa asiakkaillemme eläinten terveydenhoidon hyvän tason.

Maitosuomessa tulee tulevana syksynä olemaan runsaasti tilaisuuksia, missä käydään läpi vastuullisuusasioita. Vuoden 2018 alusta maksetaan niille tuottajille, jotka sitoutuvat ohjelman vaatimuksiin sentin lisähinta.

 

Kesällä tavataan

Kesä on tapahtumien aikaa, Farmari-näyttely Seinäjoella saavutti kävijämäärätavoitteen, ja paikalla on Maitosuomen tuottajia runsain määrin. Elokuun alussa on iso nurmitilaisuus Härmässä Power Parkissa, sinne kaikki joukolla mukaa. Ja tietenkin se kaikkein tärkein, Maitosuomen perhepäivä ja 10-vuotusjuhla Power Parkissa 15. Heinäkuuta. Sinne kaikki mukaan sankoin joukoin. Tilaisuus ei ole liian vakava, vaan tavoitteena on ennen kaikkea leppoisaa yhdessäoloa ja kollegoiden tapaamista. Lisäksi Suomi on täynnä kesätapahtumia: kesäteattereita, lavatansseja jne. On ensiarvoisen tärkeää, että kiivaimman työsesongin aikana pystyy hetkeksi irtautumaan arjesta ja nauttimaan.

 

 

Hyvää kesää toivottaen

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin