Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Epävakautta markkinoilla


01.07.

Puolet maitovuodesta on jo takana. Maidontuotannon määrä on kasvussa ympäri maailmaa tällä hetkellä. Selvästi näkee, että EU:n maitotalousmaat valmistelevat tuotantonsa kasvattamista kiintiöiden päättyessä vajaan vuoden kuluttua. Tuotanto kasvaa Baltiassa ja läntisessä Euroopassa nopeasti. Osittain kasvua on vauhdittanut suotuisa hintakehitys. Kasvulla on aina varjopuolensa ja jo nyt näkyy, että hintataso on laskenut monissa tuotteissa markkinoiden täyttyessä. Selvästi on myös nähtävissä ostojen siirtämistä hinnanlaskuja odoteltaessa.Valion alkuvuosi on ollut varsin vakaa. Ruplan kurssin voimakas heikkeneminen ja nyt nähtävissä oleva maitojauheiden ja osittain voikin hinnanlasku vaikuttavat kuitenkin loppuvuoden kehitykseen. Ruotsissa tuottajahintataso on kääntynyt jo selvään laskuun.
Maitotuotteiden vientikaupassakin on nähtävissä, että lisäarvotuotteissa hintataso säilyy lyhytaikaisissa vaihteluissa massatuotteita paremmin ja on tasoltaankin korkeampi. Panostaminen pitkälle jalostettuihin erikoistuotteisiin ja tuotekehitykseen tulee olemaan Valion vastaus markkinakilpailuun jatkossakin myös viennissä.

Kiintiöiden loppuessa EU:sta tulee yhä tärkeämmäksi myös oman tilan kilpailukyky. Kun kiintiöt eivät enää rajoita tuotantoa Euroopassa joutuvat suomalaiset tilat täysin samaan kilpailusarjaan naapurimaiden kanssa.

 

Antti Tukeva


Takaisin uutisiin