Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Ennustaminen on vaikeaa — etenkin tulevaisuudessa


03.07.

Otsikko on vanha fraasi, pitää kuitenkin sisällään totuuden, että kaikki ei aina mene kuten suunnitellaan ja uskotaan. Toukokuun hinnanlaskun jälkeen on markkinatilanne hieman parantunut, ei kuitenkaan merkittävästi. Valio toi runsaasti uutuuksia alkuvuoden aikana, ja pian näemme kantaako uusien tuotteiden veto. Esimerkkeinä näistä ovat kaurapohjaiset tuotteet ja jäätelö. Tällä hetkellä näyttää, että ainakaan huonompaan suuntaan ei lähikuukausina olla menossa. Kesä on aina ollut myynnillisesti haastavaa aikaa, toivottavasti uutuuksilla voidaan edes hieman kompensoida muuten hiljenevää myyntiä.

 

Maitojauheen hinta

Rasvattoman maitojauheen interventiovarastot ovat hieman pienentyneet mutta ovat edelleen suuret. Jonkin verran on myyntiä tapahtunut viime viikkojen aikana. Varastomäärä on kuitenkin edelleen noin 305 milj. kg. Jauheiden ikä tulee vaikuttamaan jauheiden käyttötarkoitukseen. Vanhimpia jauheita ei enää voi käyttää elintarvikkeisiin, tai ei ainakaan pitäisi käyttää. Näiden jauheiden osoite on rehukäyttö. Jos tämä jauhe korvaa soijan ja muun kasvipohjaisen proteiinin käyttöä vasikanrehuissa, on se erittäin hyvä asia. Jauheiden hintataso on hieman vahvistunut. Osasyynä on se, että maidontuotannon huippu Euroopassa tämän vuoden osalta on saavutettu, ja toinen selittävä syy on se, että EU:n varastosta myytävän vanhan jauheen myynti ei suoraan kilpaile tuoreen maitojauheen käyttökohteiden kanssa. Pysyvää hintatason nousua ei kuitenkaan voi odottaa ennen interventiovaraston merkittävää pienenemistä.

 

Maitorasva yllättää

Voin hinta, kulutuksen kasvu ja yleinen tuotteiden rasvapitoisuuksien kasvu on asia, mitä ei vielä kymmenen vuotta sitten olisi voinut kuvitella. Kevyttuotteet olivat silloin kehityksen keskiössä. Voita on pitkään pidetty ongelmatuotteena, edes Valion sisällä ei voita ole aiemmin arvostettu. Nyt olemme muutamassa vuodessa tulleet tilanteeseen, missä maitorasvan arvostus markkinoilla on suurempi kuin maitoproteiinin. Toki maitoproteiini on erinomaisen hyvä ja terveellinen, ja proteiinituotteiden ympärillä on paljon uutta kehitystä. Totuus on kuitenkin se, että tällä hetkellä proteiinin tarjonta maailmalla on liian suurta ja hinnat matalia. Maailmalla on paljon arvostettuja tutkimuksia, missä maitorasvan kansanterveydelliset ongelmat on kyseenalaistettu. Toivottavasti myös virallisissa ravitsemussuosituksissa päästään muutoksiin.

 

Koskaan ei ole kohoren- miljoonasadetta odotellessa

Joskus tuntuu siltä, että säätila on aina jotain muuta mitä toivoisi. Kaunis toukokuun alku laittoi maatyöt hyvin liikkeelle, mutta pitkään jatkunut sateeton jakso vei toivon hyvästä vuodesta. Ensimmäinen rehusato on tätä kirjoitettaessa pääosin tehty, satovaihtelut ensimmäisen sadon osalta olivat suuria. Joissain paikoissa päästiin normaalisatoon, mutta yleisesti normitilanteesta jäätiin. Harvoin sateesta on niin hyvillään kuin juuri nyt tätä kirjoitettaessa, kun sade ropisee työhuoneen ikkunaan. Miljoonasade ei tämä vielä ole, mutta auttaa toisen rehusadon liikkeellelähtöä. Maataloudessa vaaditaan uskoa ja toivoa. Uskotaan ja toivotaan, että kesä osin vielä korjaa kuivan kevään satotappiot. Nurmilla näin voi tapahtuakin, viljan osalta osa sadosta on jo menetetty.

 

Muistakaa myös rentoutua kesällä

Kesä on kiireisintä aikaa maataloudessa, mutta samalla on paljon sellaista tarjontaa, mitä talvella ei ole. Maitosuomen aluetoimikunnat järjestävät erilaisia kesätapahtumia, ympäri aluetta on erilaisia kesäteatteriesityksiä ja muita vastaavia tapahtumia. Pyrkikää ottamaan aikaa myös rentoutumiseen, akkuja on syytä ladata myös kiireen keskellä.

 

Reima Luomala

toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin