Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Ei mitään uutta länsirintamalta


22.03.

Rasvattoman maitojauheen suuret interventiovarastot haittaavat edelleen maitomarkkinoiden elpymistä. Varastossa on noin 375 000 tonnia rasvatonta maitojauhetta, joista vanhimmat on valmistettu elokuussa 2015. Tällä hetkellä Komissio yrittää myydä ennen 1.4.2016 varastoon siirrettyä jauhetta. Purkamistahti on tavattoman hidas ja hintataso matala, ongelmaan etsitäänkin ratkaisua EU:n korkean tason tapaamisessa huhtikuussa.

 

Maitojauheongelma on ollut EU:n sylissä jo vuosia, eikä muutosta ole näköpiirissä. Maitomäärät lähtivät kasvuun kesän jälkeen, ja jos kasvu EU:n alueella ei taitu, tulee markkinahintojen osalta vielä suurempia vaikeuksia mitä nyt on ollut. Kylmä sää on jossain määrin vaikuttanut maidontuotantoon Suomessa. Sama tilanne on suurista maitomaissa havaittu ainakin Irlannissa. Uudessa-Seelannissa on vuoroin liika kosteus ja sitten kuivuus vaikuttaneet tuotantoon. Maidontuotannon säätelyjärjestelmän puuttuessa tulee säätely tapahtumaan markkinoiden kautta, mikä on etenkin suomalaisille tiloille äärimmäisen raskasta, koska tuotantokustannukset ovat väistämättä meillä korkeat.

 

Maidon pitoisuuksien arvot muuttuvat

Maitosuomen hallitus päätti muuttaa maidon pitoisuuskymmenysten arvoja siten, että rasva arvo nousee 0,39 senttiin/0,1 % ja valkuaisen arvo hieman laskee, 0,65 senttiin/0,1 %. Muutos tulee voimaan vuoden 2019 alusta. Muutoksen syy on se, että jatkossa pyritään ohjaamaan eläinjalostusta ja ruokintaa sellaiseen suuntaan, että maidon kuiva-ainepitoisuus on mahdollisimman korkea. Muutoksella on vaikutusta eläinten hyvinvointiin ja ympäristökuormitukseen.  Lisäksi rasvan painoarvo suhteessa valkuaiseen on jo vuosia ollut vääristynyt. Koostumuksia tullaan todennäköisesti vielä jatkossa muuttamaan lisää samaan suuntaan, edetään kuitenkin pienin askelin, jotta muutokseen ehditään reagoida.

Tässä omistajakirjeessä on Juha Nousiaisen artikkeli siitä, miten maidon pitoisuuksiin voi parhaiten vaikuttaa.

 

Laatujuhlien aika

Kevät on laatujuhlien aikaa. Maitosuomessa juhlat pidettiin Uusikaarlepyyssä, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Tilaisuuksiin osallistui lähes 400 tuottajaa, tunnelma oli hyvä ja juhlava. Haluan vielä kerran kiittää tuottajia laatumaidon tuottamisesta. Se on vastuullista toimintaa ja mahdollistaa Valion laatutuotteiden valmistamisen.

 

Reima Luomala

Toimitusjohtaja


Takaisin uutisiin