Puhelinvaihde: 010 381 147
Osuuskunta Maitosuomi
Extranet login Extranet login
Osuuskunta Maitosuomi

Ajankohtaista

Aika on haastava


01.04.

Arvoisat maidontuottajat, Antti Tukeva kirjoitti maaliskuun kirjoituksessaan asioista ja tekemisistä, jotka tulevat eteen viimeisen kerran eläkkeelle siirtymisen johdosta. Itsellänikin on pitkä Valio-ura takana, mutta sain vielä etuoikeuden aloittaa jotain uutta, ja etuoikeuden olla mukana sellaisessa kokonaisuudessa, minkä arvot ja kehittymisen koen itselleni läheiseksi ja millä on merkitystä. Tämä pääkirjoitus on omalta osaltani niitä ensimmäisiä uusia tekemisiä.

 

Aika on haastavaa, kaksi isoa tuottajahinnan alennusta puolen vuoden aikana on laittanut talouden ahtaalle varmasti jokaisella tilalla. Tulevaisuudesta emme tiedä, tilityshinta muodostuu markkinoilla kuluttajien ostojen kautta. Samaan aikaan olleet Ukrainan kriisistä johtunut vientikielto Venäjälle, yleinen maailmanmarkkinoiden hintojen lasku ja suomalaisten ostovoiman heikkeneminen on johtanut tähän vaikeaan tilanteeseen.

 

Kauppa on kasvattanut omien tuotteidensa myyntiä, ja kukaties pysyvästikin saanut aikaan kulutuskäyttäytymisen muutoksen, etenkin perusmaidoissa. En kuitenkaan kadehdi niitä yrityksiä, joiden menestyminen riippuu jatkuvasta kaupan merkkien kilpailutuksista. Juuri tällä hetkellä saattaa näyttää hyvältä, mutta totuus on se, että millään markkinalla maailmassa ei alihankintaa tekevä yritys ole paras maksaja. Kestävästi korkeaa hintaa maksavat yritykset, jotka panostavat tuotekehitykseen, uusiutumiseen ja ovat tuottajien omistuksessa.

 

Maailmanmarkkinahinnat ovat olleet kasvussa jonkin aikaa, ja oma käsitykseni on, että pohja on nähty. Valio ja Maitosuomi ovat taloudellisesti vahvoja yrityksiä, ja jos merkit tilanteen paranemisesta jatkuu, uskon mieluummin positiiviseen kun negatiiviseen kehitykseen. Keskeistä olisi saada yleinen ilmapiiri positiiviseen kierteeseen ja Suomen talous kasvuun. Toivottavasti vaalien jälkeen tämä tilanne muuttuu ja halpuuttaminen saadaan käännettyä taas kasvu-uralle.

 

Oma henkilökohtainen tavoitteeni on kiertää kentällä mahdollisimman paljon ja olla tavattavissa ja tavoitettavissa. Tupailtoja ja maitojuhlia on jo kalenterissa. Toivottavasti moni pääsee mukaan markkinoille Jyväskylään ja Seinäjoelle. Siellä tavataan.

 

 

Reima Luomala

Maitosuomen toimitusjohtaja 1.4.2015 lähtien


Takaisin uutisiin